Küçük Sözler’den neler öğrendim?
Üç aylık staj programı için İstanbul’a gelen Malezya Bilim ve İslâm Üniversitesi İlâhiyat son sınıf öğrencisi Nur Fawzanis Othman, İstanbul İlim Kültür Vakfı bünyesinde yaptığı stajın birinci ayını tamamlaması üzerine vakfa bir mektup yazarak izlenimlerini aktardı. Bu bir ay içinde birçok proje ve faaliyette faal rol alan Nur Fawzanis Othman, Risale-i Nur’un günümüz dünyasındaki yeri ve önemi hakkında bir seri tesbitlerde bulunduktan sonra, “Bütün bunları, Küçük Sözler’i okuyarak öğrendim” diyor. Nur Fawzanis Othman’ın mektubu:
Hayat gerçekten sürprizlerle dolu… Malezya Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde son sınıf öğrencisiyim. İstanbul İlim ve Kültür Vakfına staj programımı tamamlamak üzere geldim. İİKV’nin staj programının başvuru bitiş tarihinden yaklaşık bir hafta önce cevap almam benim için beklenmedik bir andı. Yurt dışında staj yapmak hayalim olduğu için, bu büyük fırsat beni çok memnun etti. Allah’a hamdolsun. Gelecekteki hayatım için oldukça değerli ve gerekli tecrübeyi bana sunan İİKV’de stajım oldukça keyifli ve verimli geçiyor. Bunun akademik kariyerim için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Vakıfta, çeşitli kültürleri, dilleri ve, en önemlisi, Bediüzzaman Said Nursî’nin şaheseri olan Risale-i Nur’u tanıma imkânı buldum. İstanbul’a geleli sadece bir ay oldu ve ancak bu kısa gibi görünen zamanda çok, ama çok şey öğrendim. Vakıfta proje asistanı ve aynı zamanda gönüllü olarak çalışma atmosferini bizzat yaşadım.
Bunun yanında, yeni bir dil olarak Türkçeyi öğrenmeye başladım ve Vakfa gelen yabancı misafirlerle ilgilenerek İngilizcemi de geliştirme imkânı buldum. Misafirleri karşılamak ve Bediüzzaman Said Nursî’nin eğitim anlayışına ilişkin makale hazırlamak, halk ve kurum arasında bağlantı kurmak gibi bazı işler de yaptım. Üstelik İstanbul’da yaşayan Suriyeli ailelere yardımcı olduğumuz bazı gönüllü çalışmalara da dahil oldum. Bu arada, Malezya Bilim ve İslâm Üniversitesi öğrencilerini İstanbul’a Risale-i Nur eğitimi almak üzere gelecekleri bir proje yazdım ve kabul edildi. Şimdi sadece ben değil, 15 öğrenci arkadaşım daha bir haftalık eğitim için İstanbul’a gelecekler. Aynı zamanda Malezya Uluslararası Gençlik Merkezini (International Youth Center Malaysia) Vakıfla işbirliği kurmaya davet ettim. Bu da kabul edildi ve Ağustos ayında burada olmaları bekleniyor.
Yine Maldivler, Bruney’deki bazı kurumlara da bir bağlantı kurmak amacıyla tekliflerde bulundum. Said Nursî’nin eseri ve Kuran-ı Kerim’in tefsiri olan Risale-i Nurların, materyalist ateizm ve agresif sekülerizmin saldırıları karşısında modern bilimler ve dinî bilimlerin ittifakıyla iman hakikatlerini bize sunan eserler olduğunu keşfettim. Bediüzzaman Said Nursî’nin son yüzyılda İslâm dünyasının en önemli düşünürlerinden biri olduğunu ve Türkiye’de İslâm’ın canlanmasında büyük etkisinin bulunduğunu, şimdi de dünya çapında hayatî bir rol oynayan inanç hareketine ilham verdiğini öğrendim. Bütün bunları şimdilik sadece bu Küçük Sözler’i okuyarak anladım diyebilirim. Ebette ki sadece okumak yeterli değildi. Buna ek olarak Türkiye’ye geldiğimden dershanede kaldığım için Risale-i Nur okumalarına ve derslerine de katılma imkânı buldum. Bütün kardeşler hem öğrenci hem de Risale-i Nur talebesiydi.
Her Cuma akşam namazından sonra birlikte Risale-i Nur derslerimiz oldu. Bu bir ayda birlikte geçirdiğim değerli vakitler bana çok güzel anılar kazandırdı. Her sabah derslerimiz ve tesbihat okumalarımız var. Akşamları ise Risale-i Nur çalışmaları Türkçe olarak devam etmekte. Türkçe olmasına rağmen bu derslerden hiç ayrı kalmadım. Herkesin sırayla okuduğu bir anda daha önce hiç bilmediğim yabancı bir dilden ben de okudum. Bu benim için gerçekten unutulmaz bir andı! Gönüllülük gerçekten insanların hayatını değiştirmek için bir fırsattır, kendi hayatımız da dahil. Başkasının hayatında bir rol oynamanın memnuniyetini ve kendilerine yardım etmekten aciz olanlara yardım etme fırsatını verir. Aslında gönüllülük, önemli sosyal becerileri geliştirip aynı zamanda kazandığımız iş deneyimini toplumumuza geri vermenin bir yoludur. Vakıfta bulunduğum süre içerisinde diğer bir heyecan duyduğum an ise Suriyeli çocuklarla birlikte geçirdiğim zamandı. Onları mutlu edebilmek çok harikaydı. Başta yeni ortamlara intibak ederken zorluklarla karşılaştığımı inkâr edemem. Türklerin hayat tarzı, hava değişimi, Malezya kültüründen oldukça farklıydı.
Fakat Vakıftaki kardeşlerimin desteği ve yardımlarıyla, çalışmalarımı engellemeden kısa bir surede uyum sağlayabildiğim için minnettarım. Bana hep yardım ve destek olan dershanedeki ev arkadaşlarıma çok dua ediyorum. Stajımı tamamlamam için önümde kalan zamanı çok iyi değerlendirmeye çalışacağım. Risale-i Nur’u daha çok okuyup, buradaki Risale-i Nur hizmet tarzını iyice öğrenecek ve ülkeme döndüğümde herkese anlatacağım. Umarım bu amacıma ulaşarak Allah’ın lütfuyla insanlığa hizmet edebilirim. Nur Fawzanis Othman Malezya Bilim ve İslâm Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi son sınıf öğrencisi