12. Genç Akademisyenler Konferansı’nı Tamamladık
İstanbul İlim ve Kültür Vakfı'nın her yıl düzenlediği ve bu yıl 12.'sinin gerçekleştirildiği Genç Akademisyenler Konferansı'nın İngilizce oturumları, Said Nursi ve Risale-i Nur ile ilgili lisans ve lisansüstü derecesine sahip 5 öğrenci ve misafir katılımcılarla 5 gün süren yoğun eğitimin ardından tamamlandı.
İstanbul İlim ve Kültür Vakfı'nın, Risale-i Nur çalışmaları ile ilgilenen farklı disiplinlerden öğrencilerle farklı branşlardan seçkin akademisyenleri bir araya getirerek Risale-i Nur'un özüne ve akademik kriterlere uygun akademik çalışmalara gerekli katkı ve destek sağlamak amacıyla her yıl düzenlediği Genç Akademisyenler Konferansı, belirlenen tarihten yaklaşık üç ay önce tebliğ çağrısında bulunarak başvuruları başlatmıştı.
Bu yılki programın ana hedefi "Mana-yı Harfi" teması çerçevesinde 5 günlük bir workshop-konferans şeklinde bir eğitim programı düzenlemekti. Bu sayede İİKV olarak hedefimiz; akademisyen adayları için fiziki ve beşeri bilimlere inanç temelli bir yaklaşımı mümkün kılan bu orijinal kavram üzerinde; bilimsel bir tartışma zemini oluşturabilmekti.
Risale-i Nur çalışmalarına ilgi duyan hem lisans hem lisansüstü dereceye sahip öğrencilerin başvurabildiği bu programa başvuru şartı olarak, adayların ma'nā-i harfi teması ile ilgili kendi akademik akademik disiplinleri çerçevesinde 2-3 sayfalık bir proposal (makale önerisi) sunmaları istenmişti. Hem proposallarının kapsamı hem de yeterliliklerine göre seçilen ve 3’ü İngiltere’den, 1’i Amerika’dan, 1’i de Pakistan’dan gelen 5 katılımcı, 5 gün boyunca vakfımızda misafir oldular.
Program 6 Ağustos'da Açılış Programı ile başlayarak 4 gün boyunca devam etti.
Programda öğrenciler, 2 gün dört oturum şeklinde Prof. Dr. Necati Aydın’dan “Dünya Görüşü ve Harfi Perspektifi Bilginin Entegrasyonu” başlığı altında “5D Düşünme Dönüştürücü Öğretim” ile“Said Nursi, İlim ve Dünya Görüşü” konularında eğitim aldı.
Aynı şekilde iki gün boyunca da Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç’ten “Bilimde Mana-yı Harfi/İnsan ve Evren” ve “Ma'na Harfi'nin Epistemolojisi” konularında eğitim alarak workshopu tamamladı.
Derslerin ardından öğrenciler, başvuru sırasında yazdıkları makale önerilerini 4 gün aldıkları eğitim sonrasında geliştirip tamamlayarak 5. gün tebliğlerini sundular.
Eğitimlerin yanı sıra, kültür gezileri ve akşamları devam eden Risale-i Nur dersleri ile zenginleştirilen program, hem Türkiye hem de Risale-i Nur hakkında katılımcılara daha çok bilgi sahibi olmalarına olanak tanımayı hedefledi.
12. Genç Akademisyenler Konferansı Rüstempaşa Medresesi'nde gerçekleşen kapanış ve sertifika programı ile nihayete erdi.
İstanbul İlim ve Kültür Vakfı’nın mütevelli heyetinin ve birçok akademisyenlerin de teşrif ettiği kapanış programında konuşan genç akademisyenler, sertifikalarını alırken program hakkındaki düşüncelerini paylaştı.
Kendileriyle program hakkında geri dönüşlerini aldığımız bir röportaj gerçekleştirdikten sonra, katılımcılara sertifika ve hediyelerinin verilmesi ile konferans programı son buldu.
Youtube
Youtube
Youtube
Youtube
Youtube
Youtube
Youtube
Youtube
Youtube
Youtube
Youtube