KUR'ÂN VE SÜNNETLE YAŞAMAK SEMİNERLERİ 10
KUR'ÂN VE SÜNNETLE YAŞAMAK SEMİNERLERİ 10 / "Eğitim Sistemleri Neden ve Nasıl Millileştirilir" Prof. Dr. Ömer Özyılmaz
İstanbul İlim ve Kültür Vakfı'nın her ayın ikinci cumartesi gerçekleştirdiği “Kur’ân ve Sünnetle Yaşamak Seminerleri” başlıklı programının bu ayki konuğu Prof. Dr. Ömer Özyılmaz oldu.
14 Ocak Cumartesi günü Vefa'daki vakıf merkezinde Prof. Dr. Ömer Özyılmaz “Eğitim Sistemleri Neden ve Nasıl Millileştirilir” konulu bir seminer sundu.
Eğitim sistemini geliştirmenin çok önemli olduğunu belirten Ömer Özyılmaz, “Ülkemizin kullandığı bu sistemi biz kurmadık, dışarıdan aldık; Avrupa bu sistemi geliştirdi bizim farkımız maalesef geliştirememizdir. Bizim eğitim sistemimizi geliştirip millileştirmemiz lazım.” dedi.
Konuşmasına eğitim bilimlerinde temel iki kanun vardır diyerek devam eden Özyılmaz,
‘‘1- Boşlukta kurulmaz, yansız olmaz, muhakkak bir dünya görüşünde olur.
2- Eğitim sistemini başkasından alırsınız ya da kendiniz oluşturursunuz.’’
dedi.
Bir ülke hangi ülke ya da medeniyetin sistemini alırsa sosyal ve kültürel olarak onun etkisi altına girer diyen Özyılmaz, o ülke eğitimi nereden almışsa o anlayışa göre bilimler okutulur ve bu sebeple o ülkede orijinal bilim üretilemez diye ekledi. Çünkü aşağılık kompleksi ve taklitçilik gelişir, taklitçiler de özgün olamaz bu da hür düşünce ve iradeyi bozar diye ekledi.
“Eğitim sistemi var oluş ve yok oluş meselesidir.” diyen Özyılmaz, eğitim felsefesi, insan felsefesi, bilim felsefesi (epistemoloji) ve dünya görüşü olarak eğitim sistemleri dört temelden oluşur, ancak ilk üç kavramı besleyen dünya görüşüdür dedi. Bu kavramların gayrı milli olması bütün halinde sistemin de gayri milli olmasını gösterir diye ekledi.
Baştaki vurgusunu tekrar eden Özyılmaz, eğitim sistemimizin yerli ve milli dünya görüşümüzden süzülüp kurulması gerekmektedir diyerek sözlerine son verdi.