Mehmed Kırkıncı Hocamızın vefatının 6. Yılı münasebetiyle bir anma toplantısı gerçekleştirdik
Ömrünü iman ve Kur’an hizmetleriye geçirmiş, Muhterem Mehmed Kırkıncı Hocamızın vefatının 6. Yılı münasebetiyle 26 Şubat Cumartesi günü İİKV Konferans salonunda bir anma toplantısı gerçekleştirdik. İİKV Mütevelli Heyet Başkanı Said Yüce’nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen programa;
Prof. Dr. Şener Dilek, Prof. Dr. Ahmet Akgündüz Hocalarımız bizzat; Prof. Dr. İrfan Küfrevioğlu ve Doc. Dr. Mehmet Göktaş Hocalarımız ise programa Zoom üzerinden iştirak ettiler.
Programın girişinde Said Yüce, Mehmed Kırkıncı Hoca’nın “Hayatım-Hatıralarım” kitabından, Kırkıncı Hoca’nın Bediüzzaman hazretlerini ziyareti ile ilgili hatırası okudu.
Daha sonra ilk konuşmayı gerçekleştiren Prof. Dr. Şener Dilek, Miraç Kandili ile ilgili konuşmasının ardından Risale-i Nur’dan ölüm hadisesi ile ilgili bazı kısımları okudu. Kırkıncı Hocamızla yaşadığı hatıralardan bahsetti ve hakkında şunları söyledi: “Hocamız, insanları tezyif ve tahkir etmez, kimseyi kırmazdı. Memleket meselelerine karşı çok duyarlı bir insandı. İslamiyeti yaymak için çok çabalardı. Tarihe ilgisi de çok büyüktü. Yazdığı kitaplar iman hizmeti hususunda oldukça etkili oldu.”
Ardından Prof. Dr. Ahmed Akgündüz sözü aldı. Kırkıncı Hoca’nın eğitim aldığı hocalardan ve kısaca hayatının ilk yıllarından bahsettikten sonra 1960 ihtilalinde Kırkıncı Hoca’nın Sivas kampına gönderilmesi ile ilgili resmi belgelerin fotokopisini seyircilere sundu. Devam eden konuşmasında 60’lı, 70’li yıllarda Nurculara yapılan baskıya karşı Kırkıncı Hoca’nın Risale-i Nur’u nasıl müdafaa ettiğini yine resmi belgelerle anlattı.
Diğer bir konu olarak fetret devri ile alakalı açıklamalar yaptı ve bu konudaki bazı alimlerin görüşlerinden bahsetti.
Daha sonra Zübeyir Gündüzalp ve Kırkıncı Hoca arasında geçen bir hatırayı anlattı: Bir derste Zübeyir Abi, Kırkıncı Hoca’ya sormuş “Ayet-i kerimede, nefisiniz sizi kötülüğe sevkeder diyor fakat nefis olmadan terakki olmaz. Bu mesele nasıldır?”
Kırkıncı Hoca şöyle cevap veriyor: “Meyve ağaçlarını bilir misin?” “Meyve ağacının kaliteli meyve vermesi için toprağına gübre konur. Bu yerinde bir kullanıştır fakat gübreyi doğrudan tüketirsen o sana zarar verir. Nefis de böyledir. İnsana lazımdır, nerede kullanacağını bilmek gerektir.”
İlerleyen dakikalarda Doc. Dr. Mehmet Göktaş sunum yaptı. Büyük kısmı Nurculuk tarihine değinen ve Kırkıncı Hoca’nın hizmet hayatını kronolojik olarak anlattığı sunumuna BURADAN ulaşabilirsiniz.
Son olarak Prof. Dr. İrfan Küfrevioğlu Hocamız, Kırkıncı Hoca’mızın devlete, vatana, millete ve dine olan bağlılığından ve birlikte geçirdiği zamanlardan bahsetti.
Programın sonunda Said Yüce, Ukrayna’da yaşanan olaya değindi.
Programın tüm videosuna aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Youtube