Afrika'da düzenlenen ikinci uluslararasısempozyum
Nijer’de Uluslararası Nursi Sempozyumu
20-21 Mart 2008 tarihinde de Nijer'in başkenti Niamey'de İslam Üniversitesi tarafından "Bediüzzaman Said Nursı ve Onun Islah Metodu" adlı uluslararası sempozyum düzenlendi. Türkiye, Nijer, Nijerya, Mali gibi çeşitli ülkelerden 11 ilim adamının katıldığı sempozyum Üniversitenin konferans salonunda gerçekleşti. Salonu dolduran akademisyen ve öğrenciler sempozyumu son ana kadar dikkatle takip etti ve oturumların müzakereleri yapılırken şiirleri, soruları ve katkılarıyla duygu ve düşüncelerini hayranlıkla dile getirdiler.
Türkiye 'den Arapça Külliyat ile İhlas Risaleleri gibi bazı cep risaleleri götürüldü ve fakültelerin kütüphanelerine konuldu.
Nijer, Fransız sömürgesi altında belini doğrultamamış fakir bir Orta Afrika ülkesi. Türkiye'den gelen yardım kuruluşlarından, Türkiye'nin Nijer Nehri üzerine kurmayı planladığı barajdan övgüyle bahsediyorlardı. Maddi manevi her şeye muhtaçlardı. Bu sempozyum da onlar için çok şey ifade ediyordu. Tebliğler sunuldukça gönüllerinde bir ümit ışığı yandığı o mütebessim siyahi çehrelerinden okunuyordu. Oturuma ara verildiğinde birkaç öğrenci yanımıza geldi ve "Ne olur, Üstad'ın kitaplarından bir tane bize verir misiniz?" dediler. Çantamızda beş tane kadar İhlas Risaleleri kalmıştı. Onların birisini verelim derken 4-5 el birden uzandı. Kitapları kaptıkları gibi aldılar ve her biri bir yana çekilip okumaya daldı. Diğer öğrenciler de onların başlarına toplandı. Beş kitabın başında beş grup oluvermişti. Bu susamış insanların bu hali rikkatimize dokundu ve gözlerimiz buğulandı. Aslında sempozyumun böyle her anı bizim için duygulu, onlar için ise yepyeni keşiflerle doluydu.
Sempozyumda ilim adamlarının altını çizdiği önemli noktalardan bazıları şunlar:
"Risale-i Nur, kainata ve olaylara karşı Kur'ani bir bakış açısı kazandırdığı gibi, Kur'ani metotla nefsi tezkiye eder, zihni şüphelerden temizler, kalbi fonksiyonları harekete geçirir ve okuyucusunu halis bir Kur'an hadimi yapar."
"Said Nursi, İslam dünyasının hastalıklarını cehalet, fakirlik ve ihtilaf olarak teşhis etmiş, Risale-i Nur'da bu hastalıkların Kur'ani ilaçlarını ve tedavi yollarını açıklamıştır."
"Risale-i Nur, imanın dünyada insana Cennet saadeti, küfrün ise Cehennem acısı tattırdığını ispat etmiştir."
"Bediüzzaman Said Nursi, ilmiyle, ahlakıyla, faziletiyle, hikmetiyle, iffetiyle, şecaatiyle, mücadelesiyle ve daha birçok yüksek hasletleriyle tek başına bir ümmettir."
"Said Nursi, ahlak konusunda fevkalade tespitleri olan zamanın en önemli alimlerindendir. Risale-i Nur'da ahlakı iman temeli 15 üzerine bina etmiştir ... "
"Risale-i Nur'daki Kur'ani metotlarla tefekkür ve tedebbür eden insan, huzur-u daimiyi kazanır, imanı güçlenir, murakabe-i İlahiye sayesinde güzel ahlakı elde eder, dünya hayatının semeresi olan ahireti kazanır."
Sempozyuma katılan ilim adamları;
İhsan Kasım es-Salihi,
Risale-i Nur Araştırma Merkezi-İstanbul/Türkiye,
Prof. Dr. Bukari Kindu, İslam Üniversitesi-Nijer,
Prof. Dr. Beşir el-Hercani,
Külliyetü'I-Benat'ın Dekan Yardımcısı-Nijer,
Kenan Demirtaş,
Nesil Araştırma Merkezi-İstanbul/Türkiye,
Dr. Muhammed Hamdi Kenan Mika,
İslam Üniversitesi-Nijer,
Dr. Harun elMehdi Mika,
Araştırmacı-Mali,
Prof. Dr. Muhammed Halil Çiçek,
Yüzüncü Yıl Üniversitesi-Van/Türkiye,
Dr. Abdurrahman Muhammed Mika,
İslam Üniversitesi-Nijer,
Araştırmacı Muhammed Sevban Adem,
Nijerya, Ali Katıöz, Manisa /Türkiye,
Prof. Dr. Hamid es-Sani, Lağos/Nijerya.