İİKV, Endonezya’da Uluslararası Oruç Gelenekleri Seminerinde
Istanbul İlim ve Kültür Vakfı, Endonezya’da Jakarta’da Şerif Hidayetullah Devlet İslam Üniversitesi’nce (UIN) düzenlenen ve dünyanın her tarafından ilim adamlarının katıldığı seminerin organizatörleri arasında yer aldı.
18 Mayıs 2020 günü Batı Endonezya yerel saati ile 20:00-22:15 arasında Zoom uygulaması ile ve Dr. Yusuf Rahman’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen bu Uluslararası Online Seminerine (Webinar) Endonezya, ABD, Türkiye ve Kanada’dan tanınmış ilim adamları katılımcı oldu. Webinar İngilizce lisanında icra edildi.
Şerif Hidayetullah Devlet İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hj. Amany Lubis’in açış konuşmasını yaptığı ve “The Fasting Traditions: The Comparative Religion Perspective” (Farklı Dini Perspektiflerden Mukayeseli Oruç Gelenekleri) başlıklı ilmî toplantıda şu konuşmacılar yer aldı:
- Dr. M Shamsi Ali, MA (ABD/Endonezya)
- Prof. Dr. Ismail Latif Hacinebioğlu (Türkiye)
- Prof. Dr. Rabbi Bob Kaplan (ABD)
- Prof. Dr. Anne K. Rasmussen (ABD)
- Prof. Dr. Hamid Slimi (Kanada)
- Guru Dileepkumar Thankappan (ABD)
- Hans Harmakaputra, PhD (ABD)
- Prof. Dr. Andi Faisal Bakti, MA (Endonezya)
- Suparto, M.Ed, Ph.D (Endonezya)
Ayrıca web üzerinden gerçekleştirilen bu seminere katılım yapan dinleyici ve izleyicilere de Takdir Belgesi verildi.
Konuşmacılar bu uluslararası seminerde içinde bulunduğumuz mukaddes ay Ramazan vesilesiyle Müslümanların büyük bir şevk ve heyecanla tuttuğu oruç ibadetinin İslam dininde en mükemmel biçimde yer aldığını ifade etmenin yanı sıra diğer ilahi kökenli olan ve olmayan dinlerde de bulunan kadim ve cihanşümul bir ibadet olduğunu vurguladılar.
İstanbul İlim ve Kültür Vakfı’nı temsilen seminerde konuşmacı olarak yer alan İstanbul Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi, Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü, Mantık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. İsmail Latif Hacınebioğlu “Bir Tefekkür ve Tazelenme olarak Oruç” başlıklı bir konuşma yaptı. Hacınebioğlu hocamız konuşmasında özetle şunlara değindi:
"Oruç aklın, ruhun, kalbin ve bedenin ilgili olduğu tüm ibadetleri içinde barındıran ve işaret eden çok kapsamlı bir ibadettir. Oruç İslam'ın en temel aktif prensiplerinden olarak bir varoluş ve anlam inşasıdır. Varoluş anlamının yeniden gözden geçirildiği Ramazan kampanyasındaki aktif ve dinamik süreç üç temel öğretici üzerinden sürdürülür. Bu ise şuurlu bir anlam inşasını hedefler. Vahyedilen kitap Kur’an ve içine konduğumuz kitap olan Kâinat ve bu ikisini bize öğreten Rasulullah (SAV) üzerinden bunu gerçekleştirmeye çalışırız. Hayatımızı inşa ettiğimiz tüm anlamaları gözden geçirdiğimiz bu ayda sahip olduğumuz her şey ve yaptığımız her bir şeyin asıl sahibi ve sağlayıcısını hatırlamaya ve Onunla ilişkimizi yeniden gözden geçirmeye çalışırız.
Oruç sabır ve Şükrü aktif olarak egzersiz yaptırarak alışkanlıklarımızı gözden geçirmeyi sağlar. Orucun sadece şahsi hayatımıza değil psiko-sosyal tüm etkileriyle ailemize, çevremize, milletimize, ümmetimize ve tüm insanlığa sunduğu imkânlar vardır. Rab ile tazelenen bağlantılar, tüm anlayış ve uygulamaların da yenilenmesini sağlayacaktır.”
Webinarın video kaydını izlemek için aşağıdaki linki tıklayınız:
Prof.Dr.İsmail Latif Hacınebioğlu hocamızın konuşması video'nun 02:12:00-02:27:00 kısmında yer almaktadır.
https://www.youtube.com/watch?v=hZSFZTZpCBA&feature=youtu.be