Uluslararası İnsan Araştırmaları Dergisi Katre'nin 8. Sayısı Çıktı

İstanbul İlim ve Kültür Vakfının çıkardığı Katre: Uluslararası İnsan Araştırmaları Dergisinin 8. sayısı 31 Aralık 2019 günü yayımlandı.

01.01.2020


 

Dergimizin basımı da en kısa zamanda gerçekleştirilip Devlet ve Vakıf Üniversitelerimizin kütüphanelerine ve İlahiyat Fakültelerinin Dekanlıklarına önceki sayılarda olduğu gibi yine posta yoluyla gönderilecektir. Böylece dergimizin makalelerine tüm akademisyen, araştırmacı ve öğrencilerimizin ulaşımını sağlanması hedeflenmektedir.

DergiPark üzerinden yapılan elektronik yayınları takip eden akademik camianın dergimize büyük ilgisi devam etmektedir. Katre’nin ilk altı sayısından makalelerin indirilme sayısı 50.000 civarında iken 1 Ocak 2020 itibariyle bu sayı 69.580 olmuştur. 

Katre’nin okuyucu, araştırmacı ve yazarlarına derginin son sayısı ve bütün geçmiş sayılarda çıkmış makalelerin dijital dosyalarının https://dergipark.org.tr/tr/pub/katre web sayfasından indirilebileceğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.

İstikrarlı bir şekilde yayın hayatını sürdüren ve bilime katkı sağlamaya devam eden Katre’nin bu sayısında dokuz adet araştırma makalesi ve bir Konferans Değerlendirme yazısı bulunmaktadır:

1. Şaban Karasakal, “Bir Arada Yaşamanın Temelleri” başlıklı makalesinde Bediüzzaman Said Nursi’nin geliştirdiği Risale-i Nur Mesleğinin temel hizmet prensiplerinden biri olan “Müsbet Hareket” ilkesinin Kur’ânî temellerini ortaya koymaktadır.

2. Sabri Zengin, “Osmanlı’dan Türkiye’ye Geçiş Sürecinde Millet ve Milliyetçilik Anlayışı ile İlgili Gelişmeler” adını taşıyan makalesinde Osmanlı Devletinden Türkiye Cumhuriyet dönemine geçiş sürecinde millet ve milliyetçilik anlayışındaki gelişmeleri irdelemektedir.

3. Davut Ceylan, “Ayrılık Kaygısı’yla Başa Çıkmada ‘İman’ Deneyimi” başlıklı çalışmasında Risale-i Nur eserlerini esas alarak ayrılık sebebiyle ortaya çıkan anksiyete, yani kaygı üzerinden gelecekteki olaylara endişe ve korku ile bakma, güncel olaylara bu endişe ve korkuya göre tepki gösterme psikolojisini incelemektedir.

4. Hikmet Akdemir, “Hz. Peygamber’in Cansız Varlıklarda Tezahür Eden Mucizeleri” konulu makalesinde, Cenâb-ı Allah’ın yaratmasıyla Hz. Peygamber’in elinde zuhur eden cansız varlıkların konuşması, yürümesi, Resûl-i Ekrem’in nübüvvetini tasdik etmesi gibi mûcizelerini araştırma konusu yapmaktadır.

5. Veli Sırım, “Modern İktisat Kavramlarının Risale-i Nurdaki Karşılıkları” adlı makalesinde modern iktisat kavramlarının Risale-i Nurlardaki karşılıklarını ortaya koymaya çalışmakta ve Said Nursi’nin külliyat olarak Risale-i Nur adıyla anılan eserlerinde iktisatla ilgili birçok açıklamalarda ve pek çok konuda farklı değerlendirmelerde bulunduğunu ifade etmektedir.

6. Adem Dölek, “Kadınların Sosyal Durumlarıyla İlgili Olarak Kur’ān’daki “Karne” Fiilinin Müfessirlerce Yorumu” başlıklı makalesinde, Kur’an’da Ahzâb suresinin 33. âyetinde geçen ve Resûl-i Ekrem’in eşlerine karşı “Evlerinizde oturun” şeklinde tercüme edilen “Karne” fiilini kadınların sosyal durumu açısından yorumlamaktadır.

7. M.İrfan Yeşilnacar ve Hakan Yıldız, “Afrika’da Yaşanan Sıkıntılarda Beşerin Bulaşık Elinin İzleri” başlıklı makalelerinde özellikle Afrika yer altı su kaynaklarının varlığını, bu kaynaklara ulaşmada yaşanan sıkıntıları ve bu sıkıntıların temelinde yatan beşerî hırsları, örnekleri ile anlatmıştır.

8. Vehbi Kara, “History of Slavery and its End” adlı makalesinde Bediüzzaman Said Nursi’nin “Maliket ve Serbestiyet Devri” olarak isimlendirdiği dönemin özelliklerini anlamayı amaçlamaktadır. Makalede Bediüzzaman Said Nursi’nin ve bazı düşünürlerin insanlık tarihini sınıflandırırken yapmış oldukları yaklaşımlar ve tahminler değerlendirilmiş ve bu kişilerden sonra gerçekleşen yeni gelişmeler de dikkate alınarak yeni bir sınıflandırma önerilmiştir.      

9. Ediz Sözüer, “Hakikatin Bilinemez Olduğu Bir Kâinat Tasavvurunun Kabul Edilemezliği!” adlı makalesinde agnostisizmi reddetmekte, hakikatin bilinebilir olduğu tezini ispatlamaya çalışmaktadır.

10.  28-29 Ocak 2019 tarihinde Bangladeş Kushtia İslam Üniversitesinde gerçekleştirilen “Risale-i Nur Perspektifinden Global Barış ve Uyum” temalı 2. Uluslararası Bangladeş Nursi Konferansı ile ilgili Faruk Soylu’nun geniş bir bilgilendirme ve değerlendirmesi verilmektedir.

Yazar, hakem ve okuyucu olarak bize destek veren herkese teşekkürü bir borç biliriz. Dokuzuncu sayımızda buluşmak üzere…

Bu Katre sayımız yazışmaların ve hakem değerlendirme sürecinin dergipark üzerinden yapıldığı ikinci sayıdır. Bu sebeple yazarların usulüne uygun şekilde yazdıkları makalelerini doğrudan DergiParka yüklemeleri gerekmektedir. 

Yazarlarımıza makalelerin intihal programından geçirildiğini ve gönderilecek olan makalelerin önceden herhangi bir yerde yayımlanmamış olması gerektiği de hatırlanmalıdır.

Katre’nin çıkarılmasında emeği geçen yazar, hakem, okuyucu ve dergi çalışanları olarak herkesin emeğine ve yüreğine sağlık.