Ukraynalı Öğretmen ve Öğrencilere İslam Tarihi ve Türkiye'de Din Eğitimi Programı Yapıldı

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı, yine uluslararası bir eğitim programına ev sahipliği yaptı. Ukrayna Ternopil Üniversitesi’nden gelen öğretmenlerle bir grup öğrencilerinin katıldığı programın konusu " İslam Tarihi ve Türkiye'de Din Eğitimi" idi. 1 Ekim'de başlayan ve bir hafta boyunca devam eden program, alanında uzman hocaların rehberliğinde devam etti.

04.10.2019


Eğitim programının açılışında “Ortak İnsani Değerler ve Eğitim” hakkında konuşan Said Yüce, eğitim sistemini “Yaratanın kim olduğu anlatılmadığı için biz eğitim sistemini eksik buluyoruz” sözleriyle eleştirdi ve bu tespitini şu sözlerle açıkladı: “İnsanda sadece akıl yok, kalp de var. Din ve ilim birleştiği zaman tam bir eğitim oluyor.”  Ayrıca ‘yardımlaşma, paylaşma, sevmek’ gibi manevi değerlerle eğitilmiş insanların yetiştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Said Yüce, çözüm önerisi olarak da “Eğitimde maddi ve manevi değerleri birleştirmeliyiz” dedi.

Said Yüce’nin konuşmasını destekler nitelikte konuşan Ukrayna Ternopil Üniversitesi’nden Dr. Ms. Ella Bystrytska ise konuşmasında “Din, Sovyet zamanında yasaklandı. Biz dini yaşayışın nasıl olduğunu bilmiyoruz” açıklamasında bulundu ve “Din nereden geliyor? Bunun cevabı için çok fazla araştırma yapmalıyız. Ukrayna’da İlahiyat Fakülteleri var ama İslam’ı ve başka dinleri de öğrenmemiz gerekiyor” dedi. Ve bu düşüncesini şu ifadelerle pekiştirdi:

“Din araştırmacıları olarak, araştırdığımız dinlerden etkileniyoruz. Yeni bir dünyaya açığız. Birbirimizi tanımadığımız için “korku” var. Birbirimizi anlayabilir ve tanıyabilirsek, birlikte güzel projeler yapabiliriz.”

Ayrıca Said Yüce’nin konuşmasında belirttiği ‘eğitim sisteminin eksikliği’ konusunda da yorum yapmaktan çekinmeyen Dr. Ms. Ella Bystrytska “Dinsiz eğitim Hristiyanlıkta da var” dedi ve bu problemi şu sözlerle ifade etti: “Eğitimde insani değerlere daha çok eğilmemiz lazım. Okullarda insani değerlere önem vermiyorlar. Bizim problemimiz de bu. Size akıl ve kalp eğitiminin birlikte olması gerektiği konusunda katılıyorum.”

Program boyunca katılımcılar; Prof. Dr. İlham Mirac'dan “İslam, Bilim, Eğitim”, “İslam Teolojisine Giriş: İnanç, İbadet, Ahlak”, “Said Nursi Kimdir? Risale-i Nur Nasıl Bir Tefsirdir?” konulu seminerleri, Prof. Dr. Sabri Eyigün'den “İman ve Ahlak İlişkileri”, “İslam’da Aile” konulu seminerleri, Prof. Dr. Ali Aslan'dan “Osmanlı Tarihi” konulu semineri, Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç'ten “İslam Felsefesi ve Tasavvuf; Kur'an'ın Klasik ve Modern Yorumları; Klasik ve Modern Müslüman Eğitimi" konulu seminerleri, Tuğba Türkoğlu'dan “İslam’da Kadın” semineri, Hossein Turner'den “Türkiye’de ve Avrupa’da Modern İslam" konulu semineri, Prof. Dr. Ella Bystritska'dan "Ukrayna'da Hristiyanlık" konulu semineri, Doç. Dr. Leiria Kostiuk'tan ise "Ukrayna Kostümler Kültürü” konulu semineri ders olarak gördü. Bu sayede katılımcılar hem İslam hakkında bilinen yanlışların doğrularını öğrendiler, hem de İslam hakkında merak ettikleri sorulara cevap aradılar.

 Ayrıca bir hafta boyunca İstanbul’un tarihi öneme sahip Cami ve Müzeleri de gezme fırsatı bulan katılımcılar, bu süreçte Müslümanların yaşayışlarını da bizzat gözlemlemiş oldular.

Eğitim programının kapanış programında sertifikalarını alan katılımcılar, bir haftanın sonundaki izlenimlerini de paylaştılar.

Ev sahibi olarak konuşan İstanbul İlim ve Kültür Vakfı Başkanı Said Yüce, Ukraynalı öğretmen ve öğrencilere teşekkür etti. Ve bu program vesilesiyle samimi dostlar edindiklerini belirtti. Kaldıkları süre boyunca güzel vakit geçirmiş olmaları temennisini dile getiren Said Yüce “İki kurum arasında sadece bu akademik program değil, daha uzun soluklu başka faaliyetler de olur inşallah” dedi.

Ternopil Üniversitesi adına konuşan Dr. Ms. Ella Bystrytska ise Program boyunca burada çok güzel günler yaşadıklarını ifade etti. “Çok ilginç dersleri, çok iyi hocalardan, çok kaliteli bir program ile öğrendiklerini” söyleyen Dr. Ms. Ella, bu program sayesinde Üniversite’lerini ve kendilerini, Türkiye’ye ve İslam’a açtıklarını vurguladı.

“Her bir insan bir dünyadır” diyen Dr. Ms. Ella sözlerine şöyle devam etti:

 

“Bizim için siz, sizin için biz açılıyoruz. Birbirimizle iyi tanışalım, iş birliği yapalım. Biz eski tarihimizde, dünümüzde ve geleceğimizde varız ve kopmamamız lazım. Bizler bu irtibatın böyle devam etmesini istiyoruz. Birbirimize, kültürümüze ve medeniyetlerimize hürmetle bakmamız gerekiyor. Misafirperverliğinin, hocalarınız, dersleriniz için çok teşekkürler. Biz de sizleri Ukrayna’ya bekliyoruz.”

Öğretmeni Dr. Ms. Ella’dan sonra sözü alan Ukraynalı öğrenci Vitaliy Babiy ise konuşmasına şu ifadeyle başladı “Öğretmenler kendi adına konuştu bende öğrenciler adına konuşmak istiyorum.”  Çok güzel bir seminer olduğunu söyleyen Vitaliy Babiy “Üniversiteden gelen öğrenciler adına başta vakfın başkanı Said Yüce’ye, misafirperverlikleri için vakfın çalışanlarına ve buraya gelmemize yardımcı olan ve bizim için çabalayan öğretmenlerimize teşekkürlerimizi bildirmek istiyoruz” dedi. Vitaliy Babiy “Burada bulunan tüm öğretmenlerimize daha gayretli çalışacağımıza ve daha güzel okuyacağımıza söz veriyoruz” diye sözlerine son verirken, bütün öğrenciler de hep bir ağızdan Vitaliy’e eşlik ederek “Teşekkürler” diye haykırdı.