Barla, Kastamonu ve Emirdağ Yılları Sergisi (Bursa-2011)

23.03.2011


Bursa'da, Bediüzzaman Said Nursi'yi anma etkinleri çerçevesinde, "Bediüzzaman'ın Barla, Emirdağ ve Kastamonu yılları" sergisi açıldı.

Barla Platformu Koordinatörü Said Yüce, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezindeki serginin açılışında yaptığı konuşmada, etkinliğin, iman davasının, Barla yıllarında filizlenişi, Kastamonu yıllarında Anadolu'ya kök salışı, Emirdağ yıllarında da kabuğunu kırarak dünyaya yayılmaya başlamasının belli başlı köşe taşlarını gözler önüne serdiğini söyledi.

Said Nursi'nin hayatı boyunca peşinde koştuğu ve uğrunda en dayanılmaz çilelere katlandığı tek davasının iman olduğunu vurgulayan Yüce, "O, 50 sene sonra gelecek nesillere sönmez ve söndürülmez bir hakikati miras olarak bırakmak istemişti" dedi.

Bugün, önceki nesillerin hayal bile edemeyecekleri bir refah seviyesinin yaşandığına işaret eden Yüce, ancak bu refahın, huzur ve mutluluk getirdiğini söylemenin zor olduğunu dile getirdi.

Dünyanın dört bir yanındaki savaşlar, dökülen kanlar, terör olayları, insanların birbirlerine verdikleri zararlar dikkate alındığında sadece maddi imkanların insanlığa aradığı huzur ve mutluluğu veremeyeceğinin açıkça görüldüğünü belirten Yüce, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu da bizi 'Eğer huzur ve mutluluk getirmeyecekse bir medeniyet ne işe yarar' sorusuyla karşı karşıya getiriyor. Bugünlerden çok önce böyle bir geleceğe insanların dikkatlerini çekmeye çalışan bir büyük müteferrikin sesi yankılanıyordu ülkemizde. 'Dünya büyük bir manevi buhran geçiriyor' diyordu bu ses. ve buhranın kaynağına işaret ediyor, çözümünü gösteriyordu."

Bu çerçevede, Bediüzzaman Said Nursi'nin, bir iman inşası faaliyetine koyulduğunu dile getiren Yüce, Allah'ın onu bu davasında yalnız bırakmadığını, en çaresiz günlerindeyken imdadına sadakat timsali insanları gönderdiğini anlattı.

Bu kişilerin şöhretsiz, sıradan kimseler olduğunu dile getiren Yüce,

"Bediüzzaman, Risale-i Nur adı verilen eserleri yazdıkça onun etrafında kümelenen insanlar da bunları yaymak için hayatlarıyla nice destanlar yazdılar. O büyük insanın vefatından bu yana geçen yarım asır içinde çok şey değişti. Artık bu kitapları okuyanlar, başlarına bir kötülüğün geleceğinden endişe etmiyorlar" diye konuştu.

Said Nursi'nin doğumundan Barla sürgününe kadar olan dönemi anlatan bir sergiyi de mayıs ayında İstanbul'da açacaklarını dile getiren Yüce, bu serginin yurdun çeşitli yerlerine ve yurt dışına götürüleceğini bildirdi.

Uludağ Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Abdulvahap Yiğit de Bediüzzaman Said Nursi'nin, Bursa'da 23-27 Mart tarihleri arasında bir dizi etkinlikle anılacağını vurguladı.

Etkinliği, Bursa Kültür Vakfı, Emirsultan Eğitim ve Yardımlaşma Vakfı, Kırık Mızrap Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği ile Yeni Asya Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin ortaklaşa gerçekleştirdiğini belirten Yiğit, "59 sivil toplum kuruluşu da bu anlamlı toplantıya destek veriyor. Bu da çok güzel bir davranış" dedi.

Said Nursi'nin talebelerinden Abdullah Yeğin ve Mehmet Fırıncı da anılarını anlattı.

Konuşmaların ardından serginin açılışı yapıldı.