KATRE DERGİSİNİN 7. SAYISI YAYIMLANDI
İstanbul İlim ve Kültür Vakfının çıkardığı Katre: Uluslararası İnsan Araştırmaları Dergisinin 7. sayısı 28 Haziran 2019’da yayımlandı. Dergi istikrarlı bir şekilde yayın hayatına devam ederken akademik niteliğinin yükseltilmesi hususunda elden gelen çaba sarf edilmektedir. 2019 yılı ilk sayısında Katre dergisine gönderilen makalelerin ön değerlendirme, değerlendirme ve düzenleme süreci ve tüm hakemlik süreci DergiPark sistemi üzerinden gerçekleştirildi.
Gerek basılı gerekse DergiPark üzerinden yapılan elektronik yayınları takip eden akademik camianın dergimize büyük ilgi göstermesi bizleri fazlasıyla memnun etmektedir. Katre’nin ilk altı sayısından makalelerin indirilme sayısının 50.000 yaklaşması gerek yurt içinden ve gerekse yurt dışından gösterilen ciddi teveccühün göstergesidir.
Derginin TR Dizin Dergi Listesi’nde yer alması için Tübitak Ulakbim’e gerekli müracaat yapılmıştır.
Diğer taraftan derginin yazar kadrosu gittikçe genişletmeye ve çeşitlendirmeye çalışılmaktadır.
Katre’nin okuyucu, araştırmacı ve yazarlarına derginin son sayısı ve bütün geçmiş sayılarda çıkmış makalelerin dijital dosyalarının https://dergipark.org.tr/katre web sayfasından indirilebileceğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.
Katre’nin bu sayısında on adet araştırma makalesi bulunmaktadır:
Ahmet Yıldız, “Bediüzzaman’ın “Muktesid” Siyaset Anlayışı ve Bir İmkân Olarak Demokratik Siyaset” başlıklı yazısında Said Nursi’nin “orta yol” siyaset anlayışının esaslarını ortaya koymaya çalışmaktadır.
Muhammed Said Bilal, “Tanzimat Dönemi İnsan Hakları Gelişmelerinin Fıkhi Temellendirilmeleri: Said Nursi Örneği” başlıklı makalesinde Tanzimat döneminde insan haklarıyla ilgili kanun ve uygulamaların İslam hukukuna uygunluğu konusunu Bediüzzaman Said Nursi’nin görüşleri istikametinde değerlendirmeye tabi tutmaktadır.
Ali Bakkal, “Hak Arayışında Müsbet Hareket” başlıklı makalesinde hakkın tanımını verdikten ve çeşitleri üzerinde durduktan sonra, hem hukuk vaz’ının başlangıç safhasında hem de şartların değişmesi neticesinde sonraki dönemlerde haklarda bazı kısıtlamalar yapılabileceğini, diğer taraftan başka haksızlıklara sebebiyet vermesi halinde hak talebinde aşırılığa gidilmemesi gerektiği hususlarını incelemektedir.
Erdal Şahin, “Bilimsellik Paradigmasından Kültürel Batılılaşma Üzerine Bir Eleştiri” adlı çalışmasında Said Nursi’nin yeni kavrayış şekli ile İslam terminolojisini modern söylemler üzerinden bağdaştırarak pozitivist düşünce karşısında yeni bir bilimsellik anlayışı üretmesi üzerinde durmuştur.
Vaffi Foday Sheriff, “The Role of Islamic Theology Towards a Better World: The Foundational Views of Risale-i Nur” başlıklı makalesinde, maddi ve mânevi çeşitli bozulmalar yaşayan dünya ve günümüz insanının problemlerine karşı Risale-i Nur’un sunduğu teorik ve pratik esasları ortaya koymaya çalışmaktadır.
Nur Sakinah Thomas, “Nursi’s Call to his Rhetorical Audience in Damascus Sermon” adını taşıyan makalesinde Said Nursi’nin 1911 yılında Şam Emeviye Camii’nde verdiği sosyal içerikli hutbenin hitabet sanatı açısından değerlendirmesini yapmaktadır.
Aziz Can Şensazlı, “Doğu ve Batı Düşünce Dünyasında İnsan Fiilleri” başlıklı makalesinde insan fiillerini bireyin ve Allah’ın iradesi bağlamında incelemiş, Doğu ve Batı dünyasında konuyla ilgili önemli düşünceleri, özellikle Said Nursi’nin düşüncesini ortaya koymaya çalışmıştır.
Şadi Eren, “Abdülmecid Nursi’nin Yaptığı Mesnevi-i Nuriye Tercümesi Üzerine Bazı Değerlendirmeler” başlıklı yazısında, Bediüzzaman’ın kardeşi Abdülmecid Nursi’nin yaptığı Mesnevi-i Nuriye tercümesinde bazı eksiklikler bulunduğunu ortaya koymakta, hatta bunlardan bazılarının yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebileceğini ortaya koymaktadır.
Niyazi Beki, “Ulvî Hakikatleri Göstermesi Bakımından Kur’an’ın İ’cazı” başlıklı makalesinde, açıklamaların şümullü bir ilme dayanması, hakiki hikmeti ihtiva etmesi ve Tevhid akidesini dengeli bir şekilde açıklanması bakımından Kur’an’ın bir mucize olduğunu ortaya koymaya çalışmaktadır.
Vehbi Kara, “Ekonomik ve Sosyal Açıdan İmar Barışının Önemi” adlı makalesinde müracaatları bugünlerde sona eren “İmar Başarışı” kanununun önemini ve muhtemel sonuçlarını masaya yatırmaktadır.
Bu sayı ile birlikte yazarların yazılarıyla ilgili bütün yazışmalar dergipark üzerinden yapılmaktadır. Bu sebeple yazarların usulüne uygun şekilde yazdıkları makalelerini doğrudan DergiParka yüklemeleri gerekmektedir.
Yazarlarımıza makalelerin intihal programından geçirildiğini ve gönderilecek olan makalelerin önceden herhangi bir yerde yayımlanmamış olması gerektiği de hatırlanmalıdır. Yazar, hakem, okuyucu ve dergi çalışanları olarak Katre’nin çıkarılmasında emeği geçen herkesin emeğine ve yüreğine sağlık.