Kosturma’da tarihî gün

07.05.2017


Rusya’daki esaret yıllarında Bediüzzaman Said Nursî’yi misafir eden Kosturma (Kostroma) Camii 5 Mayıs Cuma günü ibadete açıldı.

Camide ilk Cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez kıldırdı ve Cuma hutbesine irad etti. Caminin açılışı, Diyanet’in resmî Twitter hesabından duyuruldu ve Diyanet TV’den de canlı olarak yayınlandı.

Birinci Dünya Savaşı yıllarında talebeleriyle birlikte Ermeni ve Ruslara karşı savaşırken esir düşen Bediüzzaman Said Nursî, Kostroma’daki esareti boyunca Tatarların yaptırdığı mescidde kalmıştı.  Bu mescid, daha sonra komünist idare döneminde yıkılarak yerine tiyatro binası yapılmıştı. 1998 yılında İstanbul İlim ve Kültür Vakfının düzenlediği bir sempozyumda konuşan Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gainutdin, bu mescidin tekrar yapılması konusunu gündeme getirdi. Müftünün “Bediüzzaman Şam’da bir hutbe verdi; Kostroma’da ise iki buçuk sene kaldı. Onun aziz hatırasına hürmeten siz buraya bir eser kazandırmalısınız” şeklindeki sözleri katılımcılar tarafından büyük ilgi görünce, Kostroma Camii’nin tekrar inşası gündeme gelmiş oldu.

Bediüzzaman’ın yakın talebesi Mustafa Sungur’un teşvik ve teşebbüsleriyle, önce Mimar Necip Dinç tarafından çizilen cami projesi, bilâhare mahallî yöneticiler tarafından tadil edilerek 2005 yılından itibaren uygulanmaya başladı. Daha sonra Türkiye Diyanet Vakfı da devreye girerek Kostroma Camiinin yapımına katkılarda bulundu.  Kostroma, Moskova’nın 320 km kuzeydoğusunda, Volga nehrinin kıyısında yer alıyor.

1200’lü yıllarda kurulan şehir halen 300 bin nüfus barındırıyor. Sayıları 15 bini bulan Müslümanların çoğunluğunu ise Azerî, Türk, Çeçen ve Tatarlar teşkil ediyor.