Barla ve Kastamonu Yılları Sergisi’ne Duisburg’da Büyük İlgi (Almanya-2010)
Çağdaş İslâm âlimlerinden Risale-i Nur Külliyatı Müellifi Bediüzzaman Said Nursî’nin hayatından 1927-1944 yıllarına ait önemli bir kesiti mercek altına alan ve o günlerden kalma belge ve hatıraları günümüze taşıyan, Risale-i Nur’un doğuş ve neşir yıllarının anlatıldığı “Barla ve Kastamonu Yılları” sergisi 25 Aralık 2009 Cuma günü Duisburg Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Merkezi’nde kalabalık bir ziyaretçi topluluğu huzurunda açıldı. Açılışa Bediüzzaman Said Nursî’nin talebelerinden Mehmed Fırıncı, İİKV İcra Kurulu Başkanı Said Yüce, Duisburg Merkez Camii Başkanı, Almanya ve civar ülkelerden gelen çok sayıda ziyaretçi katıldı.
Serginin açılış konuşmasını yapan İİKV İcra Kurulu Başkanı Said Yüce, maddi bolluğun insanlığa aradığı huzuru veremediğini dile getirerek “Üstad Bediüzzaman insanlığın en temel problemlerine çözüm getirdi. İnsanlara ebedî bir hayatın saadetini yaşatan eserlerini zor şartlar altında te’lif etti.
O eserler yine çok zor şartlar altında elden ele dolaşarak vatan sathına yayıldı. İnsanlığı kıyamete kadar aydınlatacak Risale-i Nur Külliyatı bugün milyonlarca insanın kurtulmasına vesile oluyor. İnsanlık onun eserleri ile ‘La ilahe illallah’ hakikatine muhatab oluyor. Eserleri okuyanlar Peygamberi Zîşan efendimizi daha iyi tanıyor, Kur’anı Azimü’şşân’ı daha iyi anlıyor.” dedi. Risalelerin, yazıldığı ülke olan Türkiye’nin sınırlarını yıllar önce aştığını da vurgulayan Yüce; düşüncelerini “Artık dünyanın dört bir köşesinde Risale-i Nur’lar yayınlanıyor, okunuyor, son derece nitelikli ilmî çalışmalara konu oluyor. Bu vesile ile bu serginin açılmasında bize kucak açan, ev sahipliği yapan DİTİB Duisburg Merkez camii yönetimine ve başkan’a, DİTİB yetkili makamlarına ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” sözleriyle ifade etti.
DİTİB Duisburg Merkez Cami Başkanı ise böyle bir sergiye ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.
Said Nursi Serginin açılışına Bediüzzaman Said Nursî’nin yaşayan talebelerinden Mehmed Fırıncı da katıldı. Böyle bir serginin Avrupa’nın göbeğinde açılmasından büyük sevinç duyduğunu ifade eden Fırıncı, “İnsanımız, zor şartlar altında yazılan bu eserleri anlamalı ve hayatına tatbik etmeli. Bu hem onların hem de Avrupalı komşularının sorunlarına çözüm getirecek toplumsal uyum ve birlikteliğin mayalanmasına vesile olacaktır.” şeklinde konuştu. Barla Platformu’nun organize ettiği sergide yer alan eserler, Risale-i Nur’un Barla’da te’lif edildiği ilk yıllar olan 1927’lerden başlıyor, Eskişehir hapsi ile Kastamonu’daki sürgün yıllarını da içine alıyor ve Denizli hapsi yıllarına kadar uzanıyor. Sergide dönem yaşanan olayların anlatımlarıyla beraber, o günlerden kalma eser ve belgeler yer alıyor. Bu eserler arasında ise en büyük ilgiyi, Denizli hapishanesinde koğuştan koğuşa, kibrit kutuları içinde ve gizlice ulaştırılan mektup ve risalelerin orijinalleri gördü. O dönemleri Bediüzzaman Said Nursi ile birlikte yaşayan ve Risale-i Nur’ların pek çok yerinde adları geçen kahramanlar da sergide ayrıca tanıtıldı.
Bu kahramanlardan hayatını Bediüzzaman’ın uğruna feda eden Hafız Ali, Binbaşı Asım Bey ve Hasan Feyzi ile ilgili belge Nursî’nin insanlığa hediye ettiği Risale-i Nur’ların önemini dile getirdi ve bilgiler ise “Üç Şehitler” adlı özel bir bölümde ziyarete açıldı.
3 Ocak 2010 tarihine kadar açık kalan “Barla ve Kastamonu Yılları“ sergisini Almanya’nın çeşitli bölgelerinden gelen binlerce insan ziyaret etti. Bunun yanında Fransa, Avusturya, Belçika, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinden gelen ziyaretçiler, bu serginin kendi ülkelerinde de açılması için ısrarlı taleplerde bulundular.